Hoe verbeter ik de bodemvruchtbaarheid

En waarom dit belangrijk is

Het belang van een vruchtbare bodem

Als tuinliefhebber begrijp je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om de vruchtbaarheid van de bodem op peil te houden voor mooie en gezonde planten. Na een seizoen vol toewijding en zorg voor je tuin, wil je ervoor zorgen dat de bodem de juiste voedingsstoffen bevat en vrij is van ziekteverwekkers.

Bodemuitputting is een veelvoorkomend probleem na de oogst. Gelukkig kunnen we dit aanpakken door in de herfst voeding toe te dienen. Zowel minerale als organische meststoffen helpen de bodem te herstellen en bereiden deze voor op een succesvol volgend tuinseizoen. Maar er is nog een belangrijke factor die je aandacht verdient - bodemuitputting door een gebrek aan biodiversiteit.

De rol van micro-organismen

Biodiversiteit is essentieel omdat het de natuurlijke weerstand van de bodem tegen schadelijke micro-organismen bevordert. Een gezonde bodem met rijke biodiversiteit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beschikbaar zijn voor planten en bevordert de vorming van humus, wat de sleutel is tot vruchtbaarheid.

Met name het bodemleven op basis van micro-organismen speelt een cruciale bij het herstellen van de bodemvruchtbaarheid na de teelt en het vergroten van de opbrengst tijdens de teelt. Deze bacteriën helpen bij de opname van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Ze bevorderen ook de groei van planten door het in balans brengen van planthormonen, waardoor je planten beter bestand zijn tegen stress.

Hoe Bodemverbeteraar - Ecostern bijdraagt aan een vruchtbare bodem

Het goede nieuws is dat je met de 100% natuurlijke Bodemverbeteraar - Ecostern van Let’s Grow biogarden deze factoren positief kunt beïnvloeden. Door de behandeling met Ecostern wordt de het aantal nuttige micro-organismen verhoogd. Dit natuurlijke product verrijkt stimuleert de afbraak van plantenresten, waar ziekteverwekkers zich vaak schuilhouden, waardoor belangrijke voedingsstoffen vrijkomen.  

Door in de herfst de Bodemverbeteraar - Ecostern (eventueel samen met organische meststoffen) toe te passen, zorg je ervoor dat je planten het volgende seizoen de best mogelijke voeding krijgen. Bovendien helpt Ecostern bij het omzetten van achtergebleven plantenresten in goed opneembare voeding. Dit vermindert de behoefte aan kunstmest met wel 30-40%, terwijl de bodemmicroflora wordt aangevuld en het omzettingsproces van organisch materiaal in humus wordt gestimuleerd. Zo draag je bij aan een duurzame en gezonde oogst.

Hoe toe te passen:

Voor het verbeteren van de grond binnen en buiten en het afbreken van plantenresten, meng je eenvoudig 10-20 ml van de Bodemverbeteraar Ecostern met 5 liter water. Besproei de grond en gewasresten gelijkmatig met de voorbereide oplossing en maak de behandelde grond vervolgens los met een hark of ander gereedschap. Met de Bodemverbeteraar Ecostern geef je je tuin een gezonde start voor het volgende seizoen en ben je verzekerd van een bloeiende oogst.Stress bij jonge planten voorkomen
Jonge planten zijn erg gevoelig voor stress, dit remt de ontwikkeling. Gelukkig kun jij je planten hierbij helpen!